reflectie
"Hartritmevariabiliteit (HRV)"

Hartcoherentie

Hartcoherentie wordt succesvol toegepast bij:

STRESSHANTERING: minder last van stress, angst en depressie
EMOTIEREGULERING: meer emotioneel in balans, en
GEWICHTSMANAGEMENT: duurzaam slanker. Voor meer informatie over afslanken met behulp van het hartritme, zie de knop "Slanker met je hartritme" links in het menu.

Wat is Hartcoherentie?

Een gezond hart klopt regelmatig. Tocht zijn de pauzes tussen twee hartslagen nooit even lang. Bij bijvoorbeeld 60 slagen per minuut slaat je hart niet precies elke seconde. Een gezond hart klopt dan weer iets sneller, dan weer iets langzamer. En dat in een regelmatig tempo. Hartcoherentie betekent dat het hart regelmatig afwisselt tussen iets sneller en iets langzamer kloppen.

Het is bewezen dat het hartritme (het ritme tussen twee hartslagen) je emotionele toestand beter weerspiegelt dan enig ander orgaan.

Als je bang bent, zenuwachtig of gefrustreerd dan gaat het hart onregelmatig sneller en langzamer kloppen. Het hartritme ziet er dan uit als opgejaagde bergpieken.

Het hart kan ook een ander patroon laten zien. Dat is het geval wanneer je merkt dat je vertrouwd of gewaardeerd wordt, wanneer je leuke dingen doet en daarvan geniet. Het hartritme heeft dan een patroon dat er veel glooiender uitziet (zie afbeelding)

Onze hartslag, hersengolven en ademhaling hebben allemaal een bepaald ritme. Bij hoge hartcoherentie gaan deze ritmes resoneren, daarbij gaan twee of meer trillingen van (bijna) gelijke snelheid elkaar treffen waardoor een vibratie ontstaat. In dat geval communiceren ons brein, hart, zenuwstelsel en hormoonsysteem optimaal, het lichaam verbruikt efficiënt zijn energie. Je kunt helder denken en je bent op je best.

terug naar boven

Hartcoherentie Training

Je kunt je hartritme dus beïnvloeden door bewust anders te gaan ademhalen, anders te denken en anders te voelen. Door verschillende technieken te gebruiken die hierop zijn gebaseerd, is het mogelijk hartcoherentie te trainen. Meer lezen over hartcoherentie? Artikel van Ode:
Een verandering in je hart veranderd alles (Ode)

Wanneer je gezond wilt omgaan met stress, je emoties en je gewicht, neem dan contact op voor een cursus of persoonlijke coaching.

terug naar boven

WEBSITE: Frédéric Zolnet | FOTO'S: Femke van Aken
Validate: XHTML 1.0 | CSS